Veelzijdige en​ talentvolle jongeren maakten eerste lustrumfestival tot groot succes

Van 24 – 27 april 2015 vond het vijfde Helikon Festival Nederland plaats. Dit festival wordt tweejaarlijks in Twente georganiseerd door Stichting WEIMS in samenwerking met Stichting Hof van Twente – Keszthely. Een internationale voortzetting van het beroemde Hongaarse Helikon Festival. In Hongarije is het Helikon Festival een groot evenement: elke twee jaar komen meer dan 4000 musicerende, acterende, dichtende en dansende jongeren naar Keszthely aan het Balatonmeer om deel te nemen aan allerlei culturele concoursen. In 2004 – de toetreding van Hongarije tot de EU – werd het festival opengesteld voor groepen uit partnersteden. De gemeente Hof van Twente is partnerstad en zodoende kwamen de eerste Twentse jongeren in de gelegenheid om in Hongarije deel te nemen aan het Helikon Festival. Sindsdien zijn er diverse Twentse ensembles om het jaar naar Hongarije gegaan om deel te nemen aan het Helikon Festival. In de tussenliggende jaren werd in Nederland het Helikon Festival Nederland georganiseerd. Het doel van Stichting WEIMS hierbij is om de contacten tussen jongeren in Europa te bevorderen, om elkaar beter te leren kennen, begrip en respect voor elkaars cultuur te leren hebben en daarnaast ook de samenwerking tussen jongeren te stimuleren om te bouwen aan een stabiel en vreedzaam Europa.

Dit jaar kwamen de deelnemende jongeren uit Hongarije, Duitsland en Nederland. Het programma was zeer divers. Vier dagen werden gevuld met muziek, zang en dans op diverse locaties in Hengelo en Hof van Twente (Goor, Delden, Hengevelde), waarbij de jongeren kennis konden maken met de talenten en cultuur van elkaar.

Bij de lintjesregen in het gemeentehuis van Hof van Twente te Goor werd een muzikaal intermezzo verzorgd door het Hongaarse klarinetkwartet bestaande uit de klarinettisten Kristóf Illés, Benjámin Vass, Viktória Lakatos en basklarinettist Bence György. De bijeenkomst werd afgesloten met het ten gehore brengen van het Wilhelmus door het klarinetkwartet. Er was hierbij grote waardering door het publiek, dat ook uit volle borst meezong. Burgemeester Nauta sloot af met een dankwoord.

In de Kapel van Woonzorgcentrum St. Elisabeth van Carintreggeland te Delden werden optredens verzorgd door de overige musici en de Hongaarse dansgroep. De aanwezige bewoners, familieleden en leden van de oecumenische werkgroep “Kerken en Keszthely” genoten zeer van deze optredens.

In Delden werd ook het “1945-huis” bezocht, waar de Vereniging “Vrouwen van Nu” een rondleiding en warme ontvangst verzorgden voor de jongeren. Er was veel publiek aanwezig en de Hongaarse dansgroep kon ook hier voor het huis haar mooie Hongaarse dansen laten zien. 

De eerste dag werd afgesloten met optredens bij Perron 1 (kunst station), waar reizigers ieder half uur bij aankomst werden verrast door muziek en dans. Na deze succesvolle dag werd voor de Hongaarse gasten een barbecue georganiseerd in het mooie Hulsbeekpark. Na de barbecue werden de gasten ontvangen bij de familie Mulder en leden van de werkgroep Kerken en Keszthely waarbij ook enkele begeleiders aanwezig waren. Een deel van de groep jongeren had hier een ontmoeting met leeftijdgenoten uit Delden. Ook was er een ontmoeting in de Voorhof.

Zaterdag 25 april stond geheel in het teken van het gala-concert. In de middag werden alle mogelijke kandidaten verwacht in de Muziekschool Hengelo. Hier werden alle musici in de gelegenheid gesteld in te spelen en zingen. Naast de Hongaarse gasten waren hier ook het gemengd koor van de Musikschule Niedergrafschaft onder leiding van Armanda ten Brink en het Benjamin Strijkorkest uit Zwolle onder leiding van Godelieve Voorhoeve aanwezig. Vanuit Twente was het trio ‘M2B’ en cello-solist Edgar Draskovic aanwezig. Alle kandidaten namen deel aan de workshop die in de middag werd verzorgd door de Hongaarse muziekdocenten. Met de workshop werd heel duidelijk zichtbaar gemaakt dat muziek echt werkt als verbinding tussen mensen. In zeer korte tijd werd een stuk ingestudeerd van Zoltan Kodaly: Esti dal (Avondlied).

Aan de professionele vakjury, bestaande uit Maria Du Toit (klarinettiste), Jeroen van Keulen (contrabassist en basdocent) en Folkert Buis (componist, allround slagwerker en docent slagwerk) toonden alle kandidaten indrukwekkende optredens. De jury besloot na deze optredens welke deelnemers in de avond bij het galaconcert konden optreden.

Na een heerlijke avondmaaltijd in buffet-vorm, verzorgd door Club Merlijn, maakten de deelnemers zich klaar voor het gala. Het galaconcert vond plaats in de Waterstaatskerk. De locatie was goed gevuld met publiek, wat hier kon genieten van alle optredens en van het resultaat van de workshop. Dit werd voor de pauze uitgevoerd door alle zangers, strijkers en blazers. Er stonden wel 60 jonge mensen op het podium welke toonden dat integratie via muziek zeer succesvol kan zijn. Een indrukwekkend resultaat.

Absoluut hoogtepunt van het galaconcert was Kristóf Illés, hij won prijzen in solo, duo en in het klarinetkwartet.

Na afloop was er gelegenheid tot ontspanning met Hongaarse wijn en hapjes. De Hongaarse dansgroep liet haar danskunsten nog een keer zien aan alle aanwezigen. Het was bijzonder gezellig en sfeervol en de aanwezigen, inclusief burgemeester Schelberg van Hengelo dansten volop mee!

Om de gasten ook een en ander van de Nederlandse cultuur mee te geven werd in Delden de lunch gebruikt bij kasteel Twickel en werd een excursiedag naar Amsterdam georganiseerd. Hier werd het Rijksmuseum bezocht. Een rondvaartboottocht en een stadswandeling maakten deze dag compleet.

Koningsdag, 27 april, was natuurlijk ook een uitstekende gelegenheid om de gasten te laten zien hoe de Nederlandse cultuur ook prachtige tradities heeft. De gasten genoten van de kleedjesmarkt in Delden en de optredens van Nederlandse muzikanten. Zij woonden de aubade bij de pomp bij en de Hongaarse dansgroep liet hier ook haar prachtige dansen zien aan het publiek. Ondertussen gaf het klarinetkwartet een koffieconcert in de Wieken en lieten zij nogmaals het Wilhelmus horen bij de aubade in Hengevelde. De middag werd afgesloten met optredens op het sportveld van Rood-Zwart.

Moe, maar zeer voldaan, vertrokken maandagavond de Hongaarse gasten weer naar Hongarije. Stichting WEIMS is zeer blij met alle mooie muziek, zang en dansmomenten die in Twente mochten plaatsvinden door de Hongaarse, Duitse en Nederlandse jongeren. Het lustrumjaar van het Nederlandse Helikon Festival kan zeker een succes worden genoemd! Dit natuurlijk mede door alle inzet en bijdragen van de gemeente Hengelo, Hof van Twente, Euregio, de deelnemers en docenten, de Muziekschool Hengelo, de juryleden, het Apart Hotel Delden, Oranje Vereniging Delden, de gastgezinnen, vrijwilligers, de Stichting Hof van Twente-Keszthely en andere sponsoren. Wij verheugen ons nu al op het Helikon Festival in 2016 in Hongarije! Waarbij wij hopelijk weer veel Twentse deelnemers kunnen laten participeren.