Het Helikonfestival is sinds 1817 een begrip in Hongarije. Het idee stamt van graaf Georg Festetics, die met assistentie van toen bekende literatoren en dichters een festival voor de kunsten organiseerde. Bijna twee eeuwen later is het uitgegroeid tot een gerenommeerd tweejaarlijks festival voor achttien categorieën kunsten waaraan 4.500 tot 5.000 jongeren deelnemen. Het wordt gedragen door ondernemers, gemeenten, particulieren, en de provincie West-Hongarije.

In 2004 hebben voor het eerst enkele ensembles van buiten Hongarije deelgenomen. Gemeente Hof van Twente is partnergemeente van het Hongaarse Keszthely, waar het Helikonfestival plaatsvindt. De organisatie nodigde Twentse ensembles uit om zich te mengen in het festival. Het bleek meteen een groot succes: niet alleen scoorden de ensembles goed, ook de contacten tussen de Nederlandse en Hongaarse jongeren verliepen vanaf het begin hartverwarmend. In 2006, 2008 en 2010 namen de ensembles van de muziekschool wederom aan het festival deel. Tijdens het laatste bezoek aan Hongarije werden er ook intensieve warme contacten gelegd met ensembles uit Vhrnika (Slovenië).

In 2007, 2009 en 2011 is een vergelijkbaar festival in Nederland georganiseerd gezamenlijk met de Hongaarse finalisten van het Helikonfestival uit Keszthely. Als een soort Nederlandse tak van het Helikonfestival. In 2011 willen we weer de Hongaarse finalisten van het Helikonfestival naar Nederland halen. Uniek aan het Helikon festival in Nederland in 2011 is dat we deze keer ook de Sloveense finalisten hebben gevraagd te participeren. Na 2004 namen ook in 2006, 2008 en 2010 de ensembles van de Muziekschool Hengelo wederom aan het Helikonfestival deel in Hongarije.

Met steeds dat ene doel voor ogen: het kweken van wederzijds begrip en respect door kennis te nemen van elkaar. De tijd vraagt er om. Door jongeren met elkaar in contact te brengen, slaan we een brug tussen de jeugd uit één van de grondleggers van de EU en die van de nieuwe EU-leden. Daarnaast stellen wij jongeren in staat een ervaring op te doen waarvan ze heel hun leven kunnen profiteren. En met hen de samenlevingen in Nederland, Slovenië en Hongarije.