Vier dagen lang optrekken met een kleine tweehonderd jongeren, die op hun beurt weer met honderden andere jongeren musiceren, dansen, discussiëren, of gewoon ongedwongen samen zijn – dat was kort samengevat het Helikon Festival 2013 in Nederland. De toekomst van het Helikon Festival lijkt ook wel verzekerd, want de jongeren willen allemaal elkaar weer ontmoeten en maken nu al plannen voor het volgende Helikon Festival in Keszthely (Hongarije) in 2014.

Het programma bestond uit workshops, gezamenlijke repetities en optredens op scholengemeenschappen  in Hengelo, bezoek aan het Rijksmuseum, de Twentsche Welle in Enschede en in de vrije tijd met elkaar in kleinere groepen optrekken.  
Een nieuwe element  bij de voorbereidingen en het begeleiden van het festival was de deelname  van jongeren in het kader van hun maatschappelijke stage. Één van hen was Holger Baas van Scholengemeenschap  “De Waerdenborch”  in Holten. Zaterdagmiddag was hij van 13.00 uur tot ‘s avonds 22.00 uur  de onmisbare schakel tussen organisatie, buitenlandse jongeren en bezoekers. Bedankt Holger! Hij trad ook op in een radio uitzending van Hofstreek FM, daar vertelde hij met zijn stagebegeleider Wim Fleerkate over het Helikon Festival. Ook in de toekomst kunnen wij deze leerzame en interessante mogelijkheid aanbieden voor jongeren in het kader van hun  maatschappelijke stage.

Zaterdag 6 april kon dan tenslotte  het grote publiek zien en horen wat de jongeren de voorgaande dagen met elkaar hadden voorbereid. Op Podium de Brink was van 13.00 tot 17.00 uur een kleurrijk programma muziek en dans opgevoerd. Het was even spannend, of de geplande optredens door konden gaan, het weerbericht werd van uur tot uur bestudeerd  en zaterdag ochtend werd een laatste spoedberaad gehouden. Maar toen verscheen de zon die ondanks de winterkou alles goed maakte. Het publiek beloonde de artiesten met groot applaus. Het was de hele middag een gezellige, feestelijke stemming rondom Podium de Brink.

In het  stadhuis van Hengelo was ook de hele middag muziek. Vanaf 15.00 uur traden  verschillende ensembles op: een jeugd symfonieorkest uit Slovenië, twee jeugdkoren uit Duitsland,  moderne dansers uit Hongarije, een harpensemble, een gitaarensemble en een klezmerensemble uit Nederland.  Hengelo was deze zaterdag de cultuurstad van Twente! Jong en oud konden tijdens het boodschappen doen op de markt of tussen het winkelen door in de Stadhuishal een deel meemaken van deze muziek en dans spektakel.       
Het festival werd afgesloten met een galaconcert  in de Stadhuishal van Hengelo. Burgemeester Sander Schelberg bedankte in zijn openingswoord  de organisatie, die zo veel jongeren de mogelijkheid bood deze internationale muzikale ontmoeting mee te maken. De plaatsvervanger van de ambassadeur van Hongarije constateerde met blijdschap, dat het Helikon Festival al de vierde keer in Nederland plaatsvond en hopelijk in de toekomst nog vele malen herhaald zal worden. Hierna lieten in een gevarieerd programma de door de jury uitgekozen prijswinnaars hun bekroond optreden nogmaals horen en zien.

Wethouder Wieger Mulder verrichte de prijsuitreiking en in zijn  slotwoord prees de deelnemers voor de hoge kwaliteit van de gebodene.

Namens de organisatie bedankte Vera Hanekamp de deelnemers, de gemeente Hengelo, de sponsors, de vertegenwoordiger van de Hongaarse ambassade, de gastgezinnen en het publiek voor de plezierige  samenwerking. Het Helikon Festival 2013 is geslaagd!