Stichting WEIMS en Muziekschool Hengelo doen mee aan Kinderen maken Muziek

Hengelo en Delden, 9 januari 2012 – Stichting WEIMS ontvangt € 40.000,- voor deelname aan het programma Kinderen maken Muziek. In mei 2011 lanceerde Prinses Máxima dit nieuwe programma, dat als doel heeft kinderen in Nederland in groepsverband een muziekinstrument te leren spelen. 183 projectvoorstellen zij er ingestuurd uit het hele land,  waarvan na een strenge selectie 31 zijn uitgekozen om uitgevoerd te worden.  Met Kinderen Maken Muziek in Overijssel krijgen kinderen van 8 tot 14 jaar uit Delden en Hengelo op school les op verschillende instrumenten.

Kinderen Maken Muziek in Overijssel  is een initiatief van Stichting WEIMS in samenwerking met de Muziekschool Hengelo. Ruim honderd kinderen van 8 tot 14 jaar, afkomstig van basisschool De Toonladder in Delden en van Twickel College in Hengelo, leren op school een instrument bespelen. Een jaar lang krijgen ze met hun hele klas les van docenten van de Muziekschool Hengelo. Doel is  om deze kinderen die normaal gesproken niet zo snel met een muziekinstrument in aanraking komen te enthousiasmeren voor het samen musiceren en dit te laten zien tijdens een spetterend eindconcert op 15 juni in Delden en op 22 juni 2012 in Hengelo.  De deelnemende kinderen kunnen zo niet alleen het plezier van zélf muziek maken ontdekken, maar vooral ook het plezier van sámen muziek maken.

Het programma Kinderen maken Muziek is ontstaan uit een uniek samenwerkingsverband tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Naast een financiële bijdrage bieden zij ook inhoudelijke ondersteuning en wordt kennisuitwisseling gefaciliteerd. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, licht toe waarom dit initiatief in aanmerking kwam om mee te doen:  “Muziek heeft de kracht om mensen met elkaar te verbinden. We verwachten dat onze bijdrage dit bijzondere project een goede stimulans geeft en zo helpt om betrokkenheid in de samenleving te bevorderen en muziekparticipatie te vergroten.” Stichting WEIMS is erg blij met de toekenning. Vera Hanekamp van de stichting: “WEIMS organiseert al jaren internationale muzikale uitwisselingen  van muziekschoolleerlingen. Met dit programma bereiken we een nieuwe groep kinderen die nu ook de positieve sociale en emotionele invloed van samen muziek maken kunnen ervaren.”

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Jaarlijks besteedt het € 32 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert actieve deelname van alle Nederlanders aan het culturele leven. “Kinderen maken Muziek sluit prachtig aan bij de grote aandacht die wij binnen het fonds schenken aan muziekeducatie voor kinderen”, aldus Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie.