Skip Repetitive Navigational Links

Deelnemers

  • 40 Hongaarse deelnemers verdeeld over vier ensembles uit Keszthely
  • 50 Sloveense deelnemers met één orkest uit Vrhnika
  • 35 Hollandse deelnemers,Atheneum-5 scholengemeenschap Twickel

Login

Log into Helikon Festival

Log into Helikon Festival


Click here if you forgot your username or password.

Doel


Sinds de Europese Unie (EU) op 1 mei 2004 met 10 lidstaten werd uitgebreid, is ze meer en meer tot onderwerp van discussie geworden. Zeker nu er in Europa een economische crisis heerst. Toch willen de inwoners van de 27 lidstaten van de EU graag van elkaar leren, onderlinge samenwerking en vrede. Muziek is een uitstekend middel om dit te bereiken.

Over muziek bestaan mooie uitspraken. Ze is wel beschreven als ‘de meest onstoffelijke van alle kunsten’. Hoewel deze uitspraak wat verheven aandoet, maakt ze duidelijk dat muziek op zijn minst een heel belangrijke eigenschap heeft: ze bindt mensen. Ze is in staat om mensen van verschillende pluimage tot ontroering en verbroedering te brengen. Muziek opent deuren die voor woorden gesloten blijven. Ze spreekt de taal van het hart.

Door jongeren met elkaar in contact te brengen, slaan we een brug tussen de jeugd uit Nederland, Hongarije en Slovenië en dat is precies de geest waarin wij, als Stichting WEIMS, willen werken. We stellen ons ten doel de contacten tussen Europese jongeren te bevorderen, ‘om elkaar beter te leren kennen en begrip en respect te hebben voor elkaars cultuur’ en de samenwerking tussen jongeren te stimuleren om te bouwen aan een stabiel en vreedzaam Europa. Ons middel: de organisatie van een internationaal jeugdfestival in Oost-Nederland in samenwerking met het vermaarde Helikonfestival in Hongarije.

Achtergrond


Het Helikonfestival is sinds 1817 een begrip in Hongarije. Het idee stamt van graaf Georg Festetics, die met assistentie van toen bekende literatoren en dichters een festival voor de kunsten organiseerde. Bijna twee eeuwen later is het uitgegroeid tot een gerenommeerd tweejaarlijks festival voor achttien categorieën kunsten waaraan 4.500 tot 5.000 jongeren deelnemen. Het wordt gedragen door ondernemers, gemeenten, particulieren, en de provincie West-Hongarije.

In 2004 hebben voor het eerst enkele ensembles van buiten Hongarije deelgenomen. Gemeente Hof van Twente is partnergemeente van het Hongaarse Keszthely, waar het Helikonfestival plaatsvindt. De organisatie nodigde Twentse ensembles uit om zich te mengen in het festival. Het bleek meteen een groot succes: niet alleen scoorden de ensembles goed, ook de contacten tussen de Nederlandse en Hongaarse jongeren verliepen vanaf het begin hartverwarmend. In 2006, 2008 en 2010 namen de ensembles van de muziekschool wederom aan het festival deel. Tijdens het laatste bezoek aan Hongarije werden er ook intensieve warme contacten gelegd met ensembles uit Vhrnika (Slovenië).

In 2007 en 2009 is een vergelijkbaar festival in Nederland georganiseerd gezamenlijk met de Hongaarse finalisten van het Helikofestival uit Keszthely. Als een soort Nederlandse tak van het Helikonfestival. In 2011 willen we weer de Hongaarse finalisten van het Helikonfestival naar Nederland halen. Uniek aan het Helikon festival in Nederland in 2011 is dat we deze keer ook de Sloveense finalisten hebben gevraagd te participeren.